Bingokväll

Det är en söndag på sextiotalet och idrottsföreningen har bingo i Knutbygården. Bingon är den största inkomstkällan för IF. Tillstånd att bedriva bingo har sökts hos länsstyrelsen som också ska tillsätta en kontrollant som helst ska vara polis.

Efter vädjan från oss blir Anders Jonsson godkänd under förutsättning att han avstår sitt medlemskap i IF. En polis från Uppsala hade blivit kostsamt för oss, med utlägg för resor och arvoden, medan Anders ställer upp ideellt.

Klockan är tre på eftermiddagen och de fyra som ska jobba med bingon kommer för att iordningställa lokalen. De finns sju arbetsgrupper om fyra personer som var sjunde vecka ansvarar för bingon. Det är två stycken som säljer brickor, en ansvarar för kiosken samt en utropare. Tore Eriksson och jag ansvarar för vinsterna. Vi åker vida omkring för att köpa in vinster till så låga priser som möjligt. Alla matvaror köper vi från de fem butiker som finns i Knutby.

Vi förväntar oss många besökare i kväll därför att jackpotten är uppe på tolv drag och vinstvärdet är ca 2 000 kr. Vi dukar även i lilla salen där högtalare finns för att höra utropen. Vid halv fem kommer de första spelarna. De köper brickor och tar plats i salen. Sen åker kaffekannan och kortleken fram i väntan på att bingon ska börja kl.1800.

Bingobrickorna återanvändes hela säsongen. Vi har upptäckt att spelbrickor från närliggande spelställen har hittats hos oss. Det måste vara någon oärlig person som plockat med sig brickor för att spela gratis i Knutby. Nu har vi märkt upp våra brickor för att förhindra fusk.

Nu strömmar folk in i mängder, 160 personer i stora salen, ett 30-tal i lilla. Vi måste också ta foajén i anspråk för ett 20-tal spelare. En av de ansvariga får stå i dörren och repetera numren för dem som sitter där.

Så börjar bingon med Anders som utropare. Det är vinst på en och två rader samt full bricka. Tärningarna med nummer drar han i en påse som han skakar ibland. Efter ett tag klagar en dam från Rimbo att han skakar påsen för sällan varför hon ropar högt "RUSKA". Anders svarar direkt ”JONSSON". Det blir lite oreda i salen för att alla skrattar. Damen i fråga blir arg, reser sig och går ut. Utanför försöker jag lugna henne utan resultat. "Så länge ni har en så stöddig ropare kommer jag inte till Knutby mer!" sa hon och satte sig i bilen och åkte i väg.

Nu ser det ut som en novemberdag med tät dimma i lokalen. Väldigt många röker som gör att luften inte är den bästa. Men spelet går vidare och vinster som matkorgar, falukorvar, snurrfåtöljer, bordslampor och kaffeserviser delas ut. En stor hemvävd matta som Anna Östlund tillverkat får ny ägare.

Så är vi framme vid sista spelet för kvällen. Det är jackpotten som är uppe på tolv drag på en enkelrad. Efter elva drag ropas bingo och en lycklig vinnare tar hem vinsten värd ca 2 000 kr. Då är det slut för den här gången. Nu återstår all städning och att räkna kassan innan vi kan vända hemåt vid 22-tiden. Sen gäller det att "ladda batterierna" till nästa söndag för då ska det spelas bingo igen.

Uppdaterad: 30 MAR 2009 22:40 Skribent: Tore Lindh, fritt ur minnet